2013. május 14., kedd

Maneki Neko

Évekkel ezelőtt japán barátainktól kaptunk egy aranyos kerámia cicát. Először nem tudtuk milyen jelentőséggel bír. Annyit mondtak, hogy náluk minden üzletben van egy ilyen integető macska, amely bevonzza a vásárlókat, valamint boldogságot és szerencsét hoz.
Mivel nem egy csúnya darab, úgy döntöttünk jó lesz dekorációként a vásárokon és kiállításokon, ahová járni kezdtünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a minőségi japán füstölőinket.
Azt tapasztaltuk, hogy valami vonzereje tényleg van a cicának, mert azóta sem múlt el vásár, hogy valaki ne szerette volna megvenni tőlünk. Szerencsére nem váltunk meg tőle, így továbbra is kitart mellettünk, és vonzza csodálóit.

Utánanéztünk, hogy mit is lehet tudni erről a csodálatos cicusról. A töménytelen mennyiségű információ közül most a következő történetet osztom meg veletek:

Létezik egy legenda, mely szerint egy kis templomban élt egy szegény szerzetes, akinek a macskáján kívül nem volt semmi egyebe. Sanyarú élete mellett is minden kis falatot megosztott a macskájával. 
Egy napon, amikor már egy bögrényi teát sem tudott adni neki, megkérdezte tőle, nem tudna-e már ő is tenni valamit érte és a templomért.
A macska abbahagyta bundája nyalogatását, ránézett a szerzetesre, felállt és méltóságteljesen kisétált a szentély kapujába, és ott folytatta a tisztálkodást.
A sötétedő égbolt nagy vihar eljövetelét jelezte előre. Egy jómódú ember épp a templom előtt tartott napi sétájában, amikor a nyakába zúdult a nyári zápor. Egy közeli fa alatt talált menedéket. Amint ott álldogált, felfigyelt a szentély kapujában tisztálkodó macskára. Úgy tűnt neki, mintha a macska hívó mozdulatokkal csalogatná a templomba. Alig tért ki a fa alól, hatalmas villám csapott a fába.
Az ember nem győzött hálálkodni a macskának és a szerzetesnek, amiért az megmentette az életét. Onnantól kezdve rendszeresen látogatta a szentélyt, és a csodálattal mesélt története hallatán barátai, ismerősei is egyre többen látogatták a kis templomot, mely így csakhamar felvirágzott.

Úgy gondoltam, hogy ez a történet, mely a jelentéktelennek tűnő dolgok jelentőségéről tesz tanúságot, hozzátartozik a vállalt missziónkhoz, annak ellenére, hogy nem kapcsolódik szorosan a füstölőkhöz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése