2013. május 23., csütörtök

A japán füstölő napjainkban

Az ember tudatosan vagy ösztönösen mindig kereste a kellemes illatú szereket — volt, amikor önmaguk miatt, és volt, hogy a hatásukért, hiszen ezek az anyagok felfokozzák a többi érzékszervünket: teljesebbé teszik az ízlelést, és a látást. A japán emberek már nagyon régen felismerték, hogy a füstölők nem pusztán az érzékszervekre hatnak, de a szépség, az esztétikum bizonyos területein is komoly értéket képviselnek.

A szilárdságot, formát nélkülöző, ki nem tapintható illatos füst komoly hatást gyakorol az ember tudatára, és inspirálja az elmét, még a gondolatok rendezése is könnyebb a füstölő kellemes illatának élvezete közben. Ezeket a perceket a spirituális szabadság és béke megteremtésére vagy visszanyerésére szánt időnek tekintik. Az ilyen hangulatok előidézését segítő illatok neve a Koh. A Koh a japán esztétikai kultúra szerves részét képezi.

A Koh-Do szertartás (a későbbiekben részletesebben is kitérünk rá) nagy jelentőséggel bír a japán hagyományban. A gésáknak talán még a tea szertartásnál is előbb és legalább olyan fontossággal kellett megtanulniuk az illat szertartását, mint a teáét.

----

Füstölőinkkel, e fontosság figyelembevételével próbáljuk megismertetni az erre fogékony érdeklődőkkel az illat (a KOH) élvezetét.

A füstölőinket gyártó cég, a Nippon Kodo, hiszi, hogy a füstölőpálcikák a szépség kifejeződései, és hogy a füstölőégetés a legtiszteletreméltóbb és legkedvesebb japán hagyományok egyike.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése